Barlanglakások

A Farkaskő Művésztelep Noszvaj legizgalmasabb látványossága. Az egykori Betlehem utca, a Pocem régi barlanglakásaival ma a művészeti élet helyszíne. Látogatható egész évben.
53325 Noszvaj, Honvéd utca
Látogatható: 10.00 - 18.00 óráig;
A Farkaskő Művészteleptől (Pocem) kapott információk szerint a héten csütörtökön és pénteken (2022.08.18-19-én ) filmforgatás miatt zárva lesznek a noszvaji barlanglakások.
Csoportoknak előzetes bejelentkezés alapján:  06/31/781 2855
Jegyárak:
felnőtt: 700 Ft/fő
kedvezményes: 500 Ft/fő (gyerekeknek 6-18 éves korig)
https://symposion.hu/muvesztelepek/farkasko-noszvaji-barlang-muvesztelep/

A művésztelepről:
Noszvajon megmaradtak az ősi, hagyományos földalatti építészet formái, a dombházak, barlanglakások. Az elmúlt évszázadok folyamán az itt élő emberek a helyi tufakövek könnyebb faraghatóságát használva alakították ki hagyományos lakótereiket a felszínen hullámzó kőzetekben.A Farkaskő Noszvaji Barlang Művésztelep Egyesület 1997-ben a földalatti ’építészet’ emlékezetének megőrzésére a táj új életre keltését és egy alkotóműhely létrehozását kezdeményezte.
Az itt tevékenykedő alkotók alapanyaga egy több száz négyzetméternyi, vulkáni hamuba – riolit tufába – faragott lakótér, és annak tágas környezete. A művészek elsőként betemetett udvarokat tártak fel, utakat, ösvényeket kötöttek össze, oromfalakat építettek, majd belső tereket faragtak, így jött létre a művésztelep lakótere és helye.
A kőkertek gondozása, a szobrászati és építészeti elgondolások kibontása átalakította a tájat, amitől az ma folyamatosan változó térség, melyet a művésztelep résztvevői évről- évre az egyéni és közösségi munkához használnak.
A Farkaskő-Noszvaji Művésztelepet létrehozó alkotócsoport a „szociális plasztika” jelentőségét, a közösségi terek tudatformáló erejét felismerve a teremtő művészeti-, és természetvédő gondolkodást szeretné megjeleníteni saját terei és közösségi helye megformálásával. A programjaik által kínált lehetőségek (workshopok, symposionok, oktatóprogramok, terápiás foglalkozások stb) és az általuk felmutatott ökotudatos szemléletű működés egy egész közösséget indíthat el a „zöldebb”, tudatosabb élet felé.
Tevékenységük négy alapterülete a képzőművészet, az oktatás, a meseterápia és a környezetvédelem. A tájépítészet, szobrászat mellett a zene, a festészet és az iparművészet változatos műfajai (nemezelés, üvegművesség, kerámia stb), valamint a helyi hagyományos kézműves mesterségek (bor,- kőkultúra, mogyoróvessző-fonás) közötti átjárások sokszínűen gazdagítják az alkotótelep munkáját.
A symposionok alkalmával a látogatók is betekinthetnek az alkotás folyamatába. A művésztelep résztvevői rendszeresen tartanak nekik kultúrtörténeti előadásokat a földalatti építészetről – a barlanglakások kialakulásáról, a táj tradicionális életformájáról -, valamint saját barlangalakító művészeti tevékenységükről, és az archaikus tevékenységek megőrzésével, oktatásával útmutatást nyújtanak számukra a hagyományos mesterségek, kézműves technikák újjáélesztéséhez. A művésztelep oktatási helyszínként szolgál az egri Esterházy Károly Egyetem Közép-Európában elsőként alapított Természetművészet szakirányán tanuló hallgatói számára (Vizuális Művészeti Intézet, Képzőművészeti Tanszék). Erőss István tanszékvezető nemzetközi kapcsolatait kihasználva a művésztelep 2009 óta az egyetemmel közösen szervez alkotótáborokat, így az évek során számtalan hazai és külhoni művésszel, művészeti alapítvánnyal, képzőművészeti oktatást végző intézménnyel működött együtt.
Egyedülálló terei Tátrai Vanda mesterterapeuta tevékenysége révén befogadó helyszínei lettek a 2011-ben elindított mese-terápiás önismereti csoportmunkáknak. Folytatásként a művésztelep magyar mese- és mondavilágra épülő interaktív meseterápiás foglakozásokat workshopokat, tréningeket, táborokat szervez gyerekeknek és felnőtteknek.
A művésztelep értékrendjét meghatározó környezettudatosság a művésztelepet övező kertek kialakításának gyakorlatában és a következő évek fejlesztései révén válik kerekké. A művésztelepet övező lankákon hagyományos gyümölcsfajtákat telepítenek, megteremtve a tájban megvalósuló művészeti alkotások környezetét. Az egyesület a hagyományos növényzet visszatelepítésével példát szeretne mutatni a tradicionális gazdálkodás módszereivel művelt kert és a szoborpark-együttes megvalósítására. A tájkert a művészeti, környezetismereti,- és környezetvédelmi oktatás helyszíneként fog szolgálni. 
Kapcsolat
Telefonszám:  06 (36) 463-006
E-mail:               iksztnoszvaj@gmail.com

Településünk megközelíthető:
Noszvajt legegyszerűbben az M3-as autópályáról Mezőkövesdnél kihajtva Szomolyán keresztül közelíthetjük meg Budapest vagy Miskolc felől is. Autóbusszal egri átszállással érkezhetnek a faluba.
Noszvaj