Noszvaji Gazdaház

Gazdaház, a helyi tájház, a noszvaji közösségi élet lelke. Jeles napokon rendezvények várják a látogatókat családi programokkal, gasztrobemutatókkal, helyi termék és kézműves vásárokkal.

Cím: 3325 Noszvaj, Deák Ferenc út 40.
Nyitva tartás :
Legközelebb 2024.húsvétvasárnap 03.31-én lesz nyitva 10.00-16.00-ig, húsvéti rendezvénnyel: bábszínház, táncház, népzenei koncert, kemencés sütemények, ebédelési lehetőség, vásár szerepel a programban.
Rendszeres látogatás 2024.áprilisától.

Hétfő, vasárnap: zárva
Belépés díjtalan.
Csoportoknak előzetes bejelentkezés és programszervezés:
noszvajkft@gmail.com, 30/190-5087

A Gazdaház története
A módos, földműves család kő falazatú házát 1889-ben építették két testvér ( Csomós István és K. Kovács Sándor) két háztartása számára. Ezért a konyha szabadkéménye alatt két padkát látunk, melyeken szabad tűzön főztek és mindkét szobában más-más formájú búbos kemence áll. Az utcai „tiszta szoba” berendezése Noszvajon gyűjtött bútorokból áll és az Egri Dobó István Vármúzeum gyűjteményéhez tartozik. A ház külső megjelenésében és belső berendezésében hű képet ad az 1800-as évek végének lakásviszonyairól, és a benne lakó jómódú, földműves családok életéről.

 Az udvari szoba kő ablakkeretei kisebb faragványokkal vannak díszítve, a bejárati ajtó előtt lévő „verebce” (rácsos ajtó) a bükkaljai népi építészet jellegzetessége. Az utcai szoba ablakait zsalugáterekkel díszítették, a véghomlokzat oromzatán hármas szellőző alatt az építés évszámát láthatjuk, alatta vakolatdíszek találhatók. A díszítőelemeket jellemzően kékre festették. 

A Gazdaház 1976 december 31-én kapta meg (első) működési engedélyét.
Évente sok száz látogató keresi fel sokat megélt falai között egy letűnt világ emlékeit keresni.

 
Noszvaj turisztikai információk:
Közösségi Színtér Noszvaj

Telefon: 0636/463-396
E-mail:  iksztnoszvaj@gmail.com

Településünk megközelíthető:
Noszvajt legegyszerűbben az M3-as autópályáról Mezőkövesdnél kihajtva Szomolyán keresztül közelíthetjük meg Budapest vagy Miskolc felől is. Autóbusszal egri átszállással érkezhetnek a faluba.
Noszvaj