Noszvaji Gazdaház

Jelenleg felújítás alatt A Gazdaház, a helyi tájház, a noszvaji közösségi élet lelke. Jeles napokon rendezvényeket tartanak családi programokkal, gasztro bemutatókkal, helyi termék és kézműves vásárokkal.

Cím: 3325 Noszvaj, Deák Ferenc út 40.
Nyitva tartás : Jelenleg felújítás alatt áll, várható nyitás 2022.07.30.
március 15-szeptember 15. között
Hétfő, vasárnap: zárva
Kedd, csütörtök, péntek, szombat: 14.00-17.00
Szerda: 10.00-13.00
Belépők:
Felnőtt: 400 Ft/fő
Kedvezményes: 200 Ft/fő
Csoportoknak előzetes bejelentkezés és programszervezés:
noszvajkft@gmail.com, 30/190-5087

A Gazdaház története
A módos, földműves család kő falazatú házát 1889-ben építették két testvér ( Csomós István és K. Kovács Sándor) két háztartása számára. Ezért a konyha szabadkéménye alatt két padkát látunk, melyeken szabad tűzön főztek és mindkét szobában más-más formájú búbos kemence áll. Az utcai „tiszta szoba” berendezése Noszvajon gyűjtött bútorokból áll és az Egri Dobó István Vármúzeum gyűjteményéhez tartozik. A ház külső megjelenésében és belső berendezésében hű képet ad az 1800-as évek végének lakásviszonyairól, és a benne lakó jómódú, földműves családok életéről.

 Az udvari szoba kő ablakkeretei kisebb faragványokkal vannak díszítve, a bejárati ajtó előtt lévő „verebce” (rácsos ajtó) a bükkaljai népi építészet jellegzetessége. Az utcai szoba ablakait zsalugáterekkel díszítették, a véghomlokzat oromzatán hármas szellőző alatt az építés évszámát láthatjuk, alatta vakolatdíszek találhatók. A díszítőelemeket jellemzően kékre festették. 

A Gazdaház 1976 december 31-én kapta meg (első) működési engedélyét.
Évente sok száz látogató keresi fel sokat megélt falai között egy letűnt világ emlékeit keresni.

 
Kapcsolat
Telefonszám:  06 (36) 463-006
E-mail:               iksztnoszvaj@gmail.com

Településünk megközelíthető:
Noszvajt legegyszerűbben az M3-as autópályáról Mezőkövesdnél kihajtva Szomolyán keresztül közelíthetjük meg Budapest vagy Miskolc felől is. Autóbusszal egri átszállással érkezhetnek a faluba.
Noszvaj