Síkfőkút

Síkfőkút Noszvaj üdülőövezete, a "zöld paradicsom", tavakkal, hatalmas fákkal, madárcsicsergéssel, jó levegővel-mindig nyitva áll. A Tórét játszótérrel, büfével, étteremmel várja a turistákat, a zöldre áhítozókat.

Mit fontos tudni a helyről?
Noszvajtól északra, a Kánya patak festői szépségű erdővel, hegyekkel koszorúzott völgye, hajdan a természet által, majd mesterségesen is kialakított tavak környéke, a Szent Imre-forrás és a mellé épült turistaház összessége az eredeti Síkfőkút.

A környék turisztikai- és pihenést szolgáló körülményei az 1930-as években alakultak ki, az egri turistaegyesület kezdeményezésére, akik nagy gonddal és buzgalommal alakították ki a Kánya patak valamennyi forrását és környékét majd névvel látták el őket. Ilyen például a Síkfőkút közelében fekvő Attila-forrás, melynek környékét erdei pihenőhellyé alakították ki. 

 Síkfőkút és környéke az 1930-as évektől Eger város kedvelt kirándulóhelye volt, ebben az időben épült a turistaház is, melyet azóta már többször átépítettek, és ekkor alakították ki a felső tó jelenlegi formáját is.

Napjainkban Noszvaj és Síkfőkút összeépült, több száz hétvégi és víkendház, valamint vállalati üdülők létesültek ezen a területen. 
Kutatási eredmények is alátámasztják, hogy Noszvaj - Síkfőkút az ország egyik legtisztább levegőjű települése.

Noszvaj és környéke kiváló lehetőséget nyújt mind a könnyed kirándulásra, mind a nehezebb túrákra vágyóknak. A túrázás közben megfáradt természetjárókat pihenő- és piknikezésre alkalmas helyek is várják.

 Ajánlott túraútvonalak Noszvaj környékén:
  • Forrástúra a sárga T jelölésen
  •  Síkfőkút - Novaji kunyhó - Várhegy - Attila kút - Síkfőkút 
  •  Síkfőkút - Imány-tető - Kerek domb - Patkó hegy - Síkfőkút 
  •  Síkfőkút - Attila forrás - Várkút 
  •  Kerékpártúra a szomolyai kaptárkövekhez 

Síkfőkút területén számos szolgáltató várja frissítő kínálatával az oda érkező kirándulókat. Ne hagyja ki!
 
Noszvaj turisztikai információk:
Közösségi Színtér Noszvaj

Telefon: 0636/463-396
E-mail:  iksztnoszvaj@gmail.com

Településünk megközelíthető:
Noszvajt legegyszerűbben az M3-as autópályáról Mezőkövesdnél kihajtva Szomolyán keresztül közelíthetjük meg Budapest vagy Miskolc felől is. Autóbusszal egri átszállással érkezhetnek a faluba.
Noszvaj