Védett épületeink sétaút

Az új sétaút indul Noszvajon: a falu védett épületei között vezet majd.  Noszvaj épített öröksége nagyon gazdag és nagyon sokszínű. Nagyon szerencsés helyzete, hogy nemcsak a falu közepén, hanem szinte minden irányban találhatók védett örökségelemek. A sétaút pontjait tábla fogja jelezni, és hamarosan térkép is készül hozzá. Az országosan védett műemlékekről, mint a De la Motte- kastély vagy a Magtár, Gazdaház, református templom, barlanglakások a "Látnivalók "menüpontban olvasható információ.
A népi építészeti örökségünk elemei találhatók ebben a menüpontban. Azok az épületek, amelyeknek tulajdonosai ehhez hozzájárultak. 
A leírások Noszvaj Község Örökségvédelmi hatástanulmánya alapján készültek. Köszönet Németh Gusztávnak a projekt ötletéért és támogatásáért.
A tartalom szerkesztés alatt áll. 
1. Népi lakóház, tájház, Gazdaház
Noszvaj, Deák Ferenc út 40.
Műemlék törzsszáma: 8634

Szabadon álló, fésűs, előkertes beépítésű, téglalap alaprajzú, földszintes, nyeregtetős, udvari homlokzata felé eresszel kiegészített épület. A háromosztatú lakóház 1899-ben épült Kovács Kuri Sándor és Csomós István családja számára. Az épület falazata sárba rakott kő, tetőzete eredetileg zsindely volt. Utcafronti ablakai eredetileg kőkeretesek voltak. 1920-1976 között egy keskeny tornác is húzódott az udvari homlokzat előtt. Az épületet 1975-ig lakták.
2. Lakóház- műemlék
Noszvaj, Alkotmány utca 10.
Műemlék törzsszáma:8632

Szabadon álló, fésűs beépítésű, téglalap alaprajzú, földszintes, nyeregtetős, nádfedésű épület, udvarán pincelakással. Hosszanti homlokzatán végighúzódó eresz található, mögötte melléképület áll. 19. század második felében épült.

 
3.Lakóház-műemlék
Noszvaj, Kossuth út 78.
Műemlék törzsszám:10169

Szabadon álló, fésűs, előkertes beépítésű, földszintes, nyeregtetős ház, kőkeretes ablakokkal, udvari homlokzatán falazott mellvédes tornáccal, faoszlopokkal. Utcai homlokzatán vakolatarchitektúra, valamint az oromzaton szellőzőnyílások találhatók.1880-ban épült.
 
4. Lakóház- helyi védett épület
Noszvaj, Alkotmány utca 7.


Szabadon álló, fésűs, előkertes beépítésű, földszintes, nyeregtetős épület utcai homlokzatán két keretelés nélküli ablakkal, oromzatán szellőzőnyílásokkal. Épült 1872-ben.


 
5. Lakóépület- helyi védett épület
Noszvaj, Alkotmány utca 11.

Kertben szabadon álló, téglalap alapr
ajzú, földszintes, nyeregtetős, cseréppel fedett épület oromzatán három szellőzőnyílással és két kisméretű szalagkeretes ablakkal. Utcai homlokzatán vakolatarchitektúra található.

 
6.Lakóépület- helyi védett épület
Noszvaj, Árpád utca 9.


Utcasorban szabadon álló, téglány alaprajzú, kontyolt nyeregtetős, cseréppel fedett, részben átalakított lakóépület több későbbi melléképülettel.

 
7. Lakóépület-helyi védett épület
Noszvaj, Bartók utca 2.


Szabadon álló, fésűs beépítésű, téglalap alaprajzú, földszintes, csonkakontyolt nyeregtetős, cseréppel fedett épület, oromfalán három szellőzőnyílással és egyszerű kiképzésű szalagpárkánnyal. Utcai homlokzatán hét kisméretű kőkeretes ablak, hosszanti homlokzatán tornác található. utcai homlokzatán vakolatarchitektúra. Épült 1827-ben.
 
8. Lakóépület-helyi védett épület
Noszvaj, Honvéd út 14.


Szabadon álló, előkertes, téglalap alaprajzú, nyeregtetős, cseréppel fedett épület. Utcára néző homlokzatán két kisméretű szalagkeretes ablak található; hosszanti homlokzatán a tető meghosszabbításával lezárt, vékony fapillér által megtartott tornác húzódik. A lakóházat Vanyó János helyi gazda építtette 1890-ben. Legutóbbi felújítása, részben belső átépítése 1981-ben volt.
 

9. Lakóépület- helyi védett épület
Noszvaj, Kossuth út 92.


Szabadon álló, téglalap alaprajzú, konyolt nyeregtetős cseréppel fedett lakóház, hosszatni oldalán végighúzódó tornáccal. 
10.Honvéd úti barlanglakások
Helyrajzi szám: 323,324,327,3 28,329,330,33 1,332,333

 A település déli határában, Farkas-dűlőben, a helyiek által Pocemnek nevezett településrészen található a legtöbb helyi barlanglakás. Ezeket, miként más környékbéli településeken is jellemző, a 18-19. században vájták a puha riolittufa kőzetbe s elsősorban a szegényebbek, zsellérek lakták. A lakókat 1935-ben kezdték el kiköltöztetni az ONCSA-program keretein belül, ám ez a folyamat az 1960-as évek második feléig eltartott. A később jórészt üresen álló, rossz állapotban lévő barlanglakások alkotóműhely céljára történő helyreállítását már 1997-ben kezdeményezte, majd indította el nemzetközi és hazai pályázati források segítségével a Farkaskő Noszvaji Barlang Művésztelep Egyesület. Jelenleg szimpóziumokat tartanak a helyi hagyományos kézművesség értékeinek ápolása mellett a tájépítészet, szobrászat, festészet, zene, üvegművesség, kerámia stb. témakörben. A barlanglakások közül tízet már helyreállítottak és céljaiknak megfelelően részben átalakították, de a munka még jelenleg is tart.

 
11. Deák Ferenc úti pincék
Noszvaj, hrsz.:227,228,229,233,3 86/1,387,388,389

A Bogács felé tartó útvonal mentén találhatók a ezek a pincék. Az utca mentén kialakított, kielégítő állapotban található borospincék.
 
12. Jókai úti présházak
Noszvaj, hrsz.:557,558,559,5 60,561,562,56 3,564,565,568 ,569,574,575, 576,577,578,5 79,580

Tufába vájt pincék elé épített présházak többszörös sora. 
13. Lakóépület helyi védett épület
Noszvaj, Kossuth út 46.

Utcasorban álló, arra merőleges elrendezésű, kontyolt nyeregtetős, átalakított, felújított épület tornáccal.
 


 

Az új sétaút indul Noszvajon: a falu védett épületei között vezet majd.  A védett épületeket tábla fogja jelezni, és hamarosan térkép is készül hozzá. Az országosan védett műemlékekről, mint a De la Motte- kastély vagy a Magtár, Gazdaház, református templom, barlanglakások a "Látnivalók "menüpontban olvasható információ. Ebben a menüpontban népi építészeti örökségünkeink találhatók, azokról, amelyeknek tulajdonosai ehhez hozzájárultak. 
A leírások Noszvaj Község Örökségvédelmi hatástanulmánya alapján készültek. Köszönet Németh Gusztávnak a projekt ötletéért és támogatásáért.Az új sétaút indul Noszvajon: a falu védett épületei között vezet majd.  A védett épületeket tábla fogja jelezni, és hamarosan térkép is készül hozzá. Az országosan védett műemlékekről, mint a De la Motte- kastély vagy a Magtár, Gazdaház, református templom, barlanglakások a "Látnivalók "menüpontban olvasható információ. Ebben a menüpontban népi építészeti örökségünkeink találhatók, azokról, amelyeknek tulajdonosai ehhez hozzájárultak. 
A leírások Noszvaj Község Örökségvédelmi hatástanulmánya alapján készültek. Köszönet Németh Gusztávnak a projekt ötletéért és támogatásáért.


Kapcsolat:
Közösségi Színtér Noszvaj

Telefon: 0636/463-396
E-mail:  iksztnoszvaj@gmail.com

Településünk megközelíthető:
Noszvajt legegyszerűbben az M3-as autópályáról Mezőkövesdnél kihajtva Szomolyán keresztül közelíthetjük meg Budapest vagy Miskolc felől is. Autóbusszal egri átszállással érkezhetnek a faluba.
Noszvaj